Cryo clothing

Kryonik avser förvaring av en människa eller ett däggdjur i låg temperatur, vanligtvis −196 °C, med ambitionen att senare återställa vederbörande till normal temperatur vid god hälsa.” (Wikipedia)

Tänk om man fick frysas ned och sedan bli uppväckt från de döda! En så skrämmande dröm.

Förra året besökte jag utställningen Framtiden börjar här på ArkDes i Stockholm. Där ställdes bland annat ut det “kit” (kit är verkligen en underdrift i det här fallet) man får ha hemma och som ska användas så snabbt som möjligt när man dör om man nu vill bli nedfrusen för att kanske sedan bli uppväckt från de döda om några år! För den nyfikne finns mer info här: https://www.cryonics.org/

Något som legat dött, dock inte speciellt kallt, i min garderob i ett jäkla bra tag är kassen full med trasiga kläder. Plagg som visade sig inte ha evigt liv! Men som med uråldrig teknik kan uppväckas från de döda! Jag välkomnar er till Cryo Clothing!

Prickig jeansskjorta från Monki

Född: Inköpt på Tradera våren 2019 Död:I höstas när jag plötsligt upptäckte att tyget vid ärmens knäppning hade gått sönder i sömmen

Cryo techniques: Lappade den på insidan och sydde sashiko-inspirerade stygn med vit sashiko-tråd

Fladdrig kavaj från FGL

Född: Inköpt hösten 2017. Död: Lagad flera gånger! Den tunna, tämligen glesa linneväven ger en perfekt sjavig kavaj. MEN! Den går sönder snabbt, kanske extra snabbt här i Stockholm känt för sina vassa armbågar.

Cryo techniques: Tidigare lagningar blev förbättrade med lappar på undersidan. Hoppas att den klarar sig lite längre den här gången!

Bralla i halvlinne från Nygårdsanna

Född: Ja, några år sen?? Död: Skulle sätta mig på huk under en repetition. Tror ni båda knäna sa “Hello!” samtidigt? Ni tror naturligtvis rätt.

Cryo techniques: En av Olles avlagda skjortor fick stanna i dödsriket för att hjälpa bland annat dessa bralls tillbaka till livets lidande. Tillsammans med ovan nämnda sashiko-garn. Sjukt värd investering, jag vet inte vad det är men garnet är liksom både lätt och fluffigt så det drar inte sönder tyget så lätt.

Frihetsjackan från Flash

Född: Om inte detta är en trotjänare vet jag inte vad en trotjänare är. Mamma betalade denna svarta linnejacka på Flash i Lund typ 2002. Jag minns framförallt att jag hade på mig den när jag på kvällen efter skolavslutningen i nian vandrade Dalbys cykelvägar fram och kände mig så fruktansvärt fri. Död: Odödlig. Men i behov av lite kärlek!

Cryo techniques: Använde blått sashikogarn och utforskade lite olika sorters stygn och mönster med stygn. På några ställen behövdes regelrätta lappar, dessa är rester från förra årets stora projekt medeltidskläder (kanske skriver mer om det en annan gång).

Välkomna tillbaka till den här sidan! Tack vare er välkomnar jag hösten som en chic boro-brud!

Author: Sally Ståhl

Im a sloyder and improv actor by night and an UX & Service Designer by day based in Stockholm, Sweden.

One thought on “Cryo clothing”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: